Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011



Ο Σμαράγδινος Πίνακας, ο οποίος απο­δίδεται στον Πατέρα μας Ερμή, βρέθηκε, σύμφωνα με τον Albertus Magnus... από τον Μεγάλο Αλέξανδρο... ο οποίος ανακάλυψε τον τάφο του Ερμή σ' ένα σπήλαιο κοντά στην Χεβρώνα. Ο Τάφος περιείχε μία πινα­κίδα από σμαράγδι, τον «Σμαράγδινο Πίνα­κα», επί του οποίου ήσαν χαραγμένες 13 προτάσεις με φοινικικούς χαρακτήρες.
                                                                                               Παράκελσος


Ο ΣΜΑΡΑΓΔΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
   Δεν μιλάω για φανταστικά πράγματα, αλλά γι' αυτά που είναι αληθινά και βεβαιότατα.
   Ό,τι είναι κάτω, είναι σαν κι αυτό που είναι πά­νω, και ότι είναι πάνω, είναι σαν κι αυτό που είναι κάτω, για να επιτελέσουν τα πράγματά του ενός πράγματος.

Και όπως όλα τα πράγματα παρήχθησαν διά της μεσολαβήσεως ΕΝΟΣ όντος, έτσι κι όλα τα πράγ­ματα παρήχθησαν από αυτό το ένα πράγμα διά της προσαρμογής.
Πατέρας του είναι ο Ήλιος, Μητέρα του η Σε­λήνη ο άνεμος το φέρει μέσα στην κοιλιά του, τροφός του είναι η Γη.
Είναι το αίτιο κάθε τελειότητας μέσα σ' ολόκλη­ρο τον κόσμο.
Η ισχύς τον είναι τέλεια, αν μεταβληθεί σε Γη.
Χώρισε την Γη από τό Πυρ, το λεπτό από το χονδροειδές, δρώντας συνετά και με κρίση.
Άνελθε με την μεγαλύτερη σύνεση από την Γη στον Ουρανό, έπειτα δε κάτελθε και πάλι στην Γη, και ένωσε μαζί την ισχύ των ανωτέρων πραγμάτων και των κατωτέρων πραγμάτων. Έτσι θα αποκτή­σεις την δόξα ολόκληρου του κόσμου και όλο το σκοτάδι θα πετάξει πολύ μακριά από σένα.
Αυτό το πράγματα είναι η σθεναρότητα όλων των σθεναροτήτων, διότι ξεπερνά όλα τα λεπτά πράγματα και διεισδύει μέσα σε κάθε στερεό πράγ­μα.

Έτσι δημιουργήθηκαν όλα τα πράγματα.
Από εδώ προέκυψαν θαυμαστές προσαρμογές που παρήχθησαν κατ' αυτόν τον τρόπο.
Συνεπώς ονομάζομαι Ερμής Τρισμέγιστος, κα­τέχοντας τα τρία τμήματα της φιλοσοφίας ολόκλη­ρου του κόσμου.
Αυτό που είχα να πω σχετικά με την Λειτουργία του Ηλίου, ολοκληρώθηκε

Οφείλω εδώ να κάνω μια μικρή σημείωση. Ο Σμαράγδινος Πίνακας αποτελεί θέμα αιχμής και μελετάται επί αιώνες από όλες τις Εσωτερικές Αδελφότητες. Είναι ένα είδος «ύλης sos» για να το κατανοήσουμε πλήρως στη… νεοελληνική. Γνωρίζουμε ότι δεν γινόσουν δεκτός πουθενά, σε καμιά σημαντική Κοινότητα εάν δεν κατείχες κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις (γύρω απ’την Τορά και το Ζοχάρ, γύρω από την Αρμονική Συμβολική, γύρω από την Ερμητική κ.α.).
Όλες οι προτάσεις έχουν επίπεδα ερμηνείας –σε καθαρά Καμπαλιστική διάκριση και διαίρεση – αλλά και είναι ‘κώδικες’ παραπομπής και αναφοράς.
Π.χ., η πρόταση

Πατέρας του είναι ο Ήλιος, Μητέρα του η Σε­λήνη ο άνεμος το φέρει μέσα στην κοιλιά του, τροφός του είναι η Γη.
παραπέμπει ευθέως στις μυήσεις της αρχαίας Αιγυπτιακής Ψυχονομίας [θα έρθει ανάρτηση επ’αυτού κάποια ώρα] την μυητική διδασκαλία των Πυθαγορείων και τον Πλούταρχο, για την ηλιακή προέλευση του Νου, την Σεληνιακή της Ψυχής και την Γήινη της σάρκας…

Αυτά, προς το παρόν…

2 σχόλια:

Eriugena είπε...

Δεν σε προλαβαίνω φίλε μου..υπέροχες αναρτήσεις

Νimertis είπε...

χαίρομαι που τις βρίσκεις ενδιαφέρουσες φίλε μου Ιωάννη... και ξέρω πως το εννοείς...