Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

κίνηση προς την αβεβαιότητα...



...Τι πράγμα είναι οι σχέσεις και πόσο εύκολα πέφτουμε στη συνήθεια κάποιας συγκεκριμένης σχέσης. Θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα, αποδεχόμαστε τις καταστάσεις και δεν είναι ανεκτή καμιά αλλαγή, δεν δεχόμαστε καμιά κίνηση προς την αβεβαιότητα, ούτε για ένα λεπτό.
Αν παρατηρήσουμε από πολύ κοντά, οι σχέσεις είναι κάτι πολύ πιο λεπτό, κάτι πιο γοργό κι από την αστραπή, πιο αχανές από κι από την γη, γιατί οι σχέσεις είναι ζωή.
Το να είναι κανείς ξεκάθαρος στις προθέσεις του είναι πολύ επίπονη δουλειά, η πρόθεση είναι σαν μια φλόγα, που προτρέπει κάποιον ακατάπαυτα να κατανοήσει.
Καλλιεργούμε καθετί το εξωτερικό δίνοντας πολύ λίγη προσοχή σε όσα βρίσκονται μέσα μας, αλλά το μέσα είναι που τρώει πάντα το έξω. Το σκουλήκι που καταστρέφει τη φρεσκάδα του μήλου βρίσκεται μέσα του.
Χρειάζεται μεγάλη νοημοσύνη σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα για να ξεχάσουν τους εαυτούς τους και να ζήσουν μαζί, χωρίς να παραδοθεί ο ένας στον άλλο, χωρίς να κυριαρχηθεί ο ένας από τον άλλο.
Οι σχέσεις είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή...

Τζ. Κρισναμούρτι “Γράμματα σε μια νεαρή φίλη”

8 σχόλια:

AERIKO είπε...

Eνα απο τα πιο αγαπημενα μου βιβλία.... "χωρίς να κυριαρχηθεί ο ένας από τον άλλο¨"

Αυτο ειναι το κλειδί..οι σχέσεις ναι είναι το πιο δύσκολο πράγμα..η δυσκολία ειναι στην ειλικρίνεια..στην εντιμότητα..και στην αγάπη ειναι για μενα η τριλογια που δίνει διάρκεια μα και πληρότητα.

Ο Έρωτας ειναι αρχέγονη πάλη στυγνος εξουσιαστής..γιατι το ανθρωπινο ειδος σταθερά ζητα επιβεβαιωση μεσα απο αυτον..παντα θα υπάρχει αποτυχία οταν δυο Άνθρωποι ξεκινουν να γνωριστουν απο το κρεββατι...ενω αντιθετως υπαρχει ελπιδα οταν γνωριζουν καλυτερα τον αλλον οταν τον δεχονται οπως ειναι..και οταν κατανοήσουν πως ειναι μεγαλη υπόθεση η ελευθερία μεσα σε μια σχεση..το να περιορίζεις να ελέγχεις ειναι υποτιμητικο για τον αλλον ψυχοφθορο για σενα και ολέθριο για το ΜΑΖΙ.

Ο Χρονος και ο δρομος ειναι παλαίστρα για την ψυχή και σχέση που δεν εχει ψυχη αλλά μονο σωμα ειναι καταδικασμένη.ΟΙ Νοήμονες και οξυδερκείς Άνθρωποι δεν επιβάλλουν μα ουτε και περιορίζονται σε τυπικότητες και προσδοκίες..γιατί γνωρίζουν την αξία του μοιράσματος και εκεί εστιάζουν..η συνήθεια που εισβάλλει μεσα στις στιγμές μας είναι δική μας υπόθεση να ανατραπεί..μα πως να γίνει αυτο οταν πνιγεις και πνιγεσαι...

Οι σχέσεις ειναι δυσκολο πραγμα γιατι δεν φτάνουμε με αυτογνωσία ως το συντροφο μας η στο φιλο μας .. δεν εστιαζουμε στα απλα σε αυτα που μας δενουν γιατι κουραζομαστε θεωρουμε τα αυτονόητα δεδομένα..και δεν επανατροφοδοτουμε τα ομορφα και στην τελικη αυτα αξίζουν.

Αλληλοπεριχωρηση..αυτη η τοσο σπανια ομορφη μοναδικη εννοια αυτη ειναι που μας κανει να συνυπαρχουμε αρμονικα...σεβασμος διαλογος εκτιμηση και εντιμοτητα σε προθεση και εκφραση.

Και το σημαντικοτερο πραξεις...εχουμε πνιγει στο ρυπο των υποσχεσεων των λεξεων αλλα οι σιωπηλες πραξεις ειναι αυτες που κανουν τη διαφορα.ΟΙ πραξεις έκπληξη.!!

Όμορφο Σ/Κ ευχομαι απο καρδιας.
Πολλά Χαμόγελα σου αφηνω.!! :))

μαχαιρης είπε...

Με γαργαλαει η αναρτηση σου...Με το κομματι του Κρισναμουρτι...
Να πω λοιπον και γω τη γνωμη μου..!!
Αντιθτα απο αυτο που καταλαβα...
Οτι λεει η παραπανω φιλη...
Εγω πιστευω οτι η σχεση η σωστη..Ξεκιναει απο το κρεββατι το σωστο...!!
Εκει...Παλευοντας με τα σεντονια και τα μαξιλαρια και τις διαφορες στασεις...!!
Χανεις τη δυνατοτητα να λες μπουρδες και ψεμματα...!!
Χανεις τη φιλαυτια και τον εγωισμο σου...Και δινεις...
Δινεις το περισσοτερο...Το καλυτερο και το πιο μεγαλο που μπορεις να νοιωσεις...
Δινεις...Αυτο που σε μαθαν οι γονιοι..Οι φιλοι..Οι προηγουμενες γυναικιες...Η Ιδεολογια και η θρησκεια σου...Να δινεις...!!

Βεβαια...
Το κεββατι...Ειναι μια κυριαρχια...
Τα σωματα...Δεν νοιωθουν..Δημοκρατικα...Ειναι μια...Επικρατηση...Μια εκσταση και μια θελημενη παραδοση, του ηττημενου...!!
Γι αυτο...
Πρεπει να συνοδευεται απο την αγαπη...
Αυτην που θα αγκαλιασει τρυφερα...
Που θα παρηγορησει...Για την ολοκληρωτικη ηττα...!!
Εκει...
Στα λιγα λεπτα..Μετα την κορυφωση...
Πρεπει ΜΟΝΟ πραγματικα αισθηματα να δειξεις...Για να πεισεις τον αλλο...Οτι περασε καλα..!!

Οταν αναψει το τσιγαρο...
Τα συμπερασματα εχουν βγει...
Η κριτικη εχει γινει...
Ηδη...Σκεφτομαστε, τις πρωτες δικαιολογιες..!!

Νimertis είπε...

Νομίζω πως σε τούτο το μικρό απόσπασμα φίλη μου Αερικό, συμπυκνώνεται ολόκληρη η 'φιλοσοφία των σχέσεων', η παλαιά και σύγχρονη Ψυχολογία αλλά και οι θεωρήσεις της Ορθοδοξίας κλπ...
Γράφεις

"Αλληλοπεριχωρηση..αυτη η τοσο σπανια ομορφη μοναδικη εννοια αυτη ειναι που μας κανει να συνυπαρχουμε αρμονικα..."
για πολλούς αυτό το 'αρμονικά' ξέρεις τι σημαίνει; Βαρετά... ποιος είπε ότι αποζητούμε την αρμονία, τελικά φίλη μου;
ποιος είπε ότι αν μας εξασφαλιστεί το υγιές δεν θα αναζητήσουμε το νοσηρό;
είμαστε άρρωστοι;
ή απλά φοβόμαστε την επίτευξη;

σ'ευχαριστώ για τα όσα σημαντικά μου έγραψες... δείχνουν πως έχεις περπατήσει πολύ...
και μέσα από αγκάθια...
φιλί...

Νimertis είπε...

Γράφεις φίλε μου μαχαιρη
"...Οταν αναψει το τσιγαρο...
Τα συμπερασματα εχουν βγει..."

να σου πω, από μια άποψη, ισχυρή και δρωσα, έτσι είναι... από την άλλη, το κρεβάτι μπορεί να λειτουργεί ως 'κολυμβήθρα του Σιλωάμ'; Ή πιστεύεις ότι το καλό κρεβάτι έχει το βάθος να ποτίσει τις ρίζες μιας σχέσης;
Όπως είπες, το κρεβάτι είναι μια κυριαρχία... οι ρόλοι είναι σαφείς, σχεδόν σχηματικοί... αλλάζουν μεν κάποιες φορές αλλά είναι πεπερασμένοι... άλλωστε, ως και το καλό σεξ έχει τα όριά του... γίνεται κι αυτό αναλώσιμο...

Ο Κ φυσικά μιλάει για κάτι πολύ ευρύτερο... όμως καλά έκανες και έθεσες κι αυτή την οπτική που επί αιώνες παραθεωρήθηκε, καταπιέστηκε, αγνοήθηκε... και έτσι παίρνει σήμερα την εκδίκησή της!

Eriugena είπε...

"Οι σχέσεις" είναι δύσκολες...χύνεται αίμα πολύ θα έλεγα φίλε μου, και απ'ότι φαίνεται πρέπει να είσαι..Κρισναμούρτι για να ανταπεξέλθεις στο άλεσμα..πάντως το πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο άνθρωπος φαίνεται και δώ στην τόσο ζωντανή του "προσαρμογή" στα γηινα..η εκδίκηση της Ανατολής έναντι της υπερνοησιαρχίας της Δύσης, αλλά με αφομοίωση και δυτικών στοιχείων..πάντως ως δυτικός ανατολίτης παραμένω απισιόδοξος..βλέπω να χύνεται αιμα για πάντα σε αυτό το "πεδίο"

Νimertis είπε...

η εκδίκηση της Ανατολής έναντι της υπερνοησιαρχίας της Δύσης...

όχι παίζουμε! από τότε που σηκώθηκε εκείνος ο... φρυδάς και από βήματος Βουλής ανακήρυξε ότι 'ανήκομεν εις την Δύσιν' κάποιοι νομίζουν ότι μετακινήθηκαμε κιόλας όπως τα πιόνια στη σκακιέρα... αλλά να σου πω Ιωάννη μου, και ο Κρισναμούρτι στην ουσία ήταν απαισιόδοξος... για να είσαι 'αισιόδοξος' θα πρέπει ή να είσαι ψηφοφόρος του Μπους, είτε να σου έχουν κάνει λοβοτομή, είτε να είσαι στο next top model... που είναι μάλλον το ίδιο!!

αλλά θα πω και κάτι... κουφό, όπως λέγαμε στην ένδοξη δεκαετία του '80... μονάχα οι απαισιόδοξοι δικαιούνται και μπορούν να είναι αυθεντικά αισιόδοξοι... όποιος θέλει να του το αναλύσω, ευχαρίστως!!
(30 Ε την ώρα... φτηνά φτηνά!)

να με συμπαθάς για την παιγνιώδη διάθεσή μου...
χαίρομαι όταν επικοινωνούμε!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πάντα επίκαιρο όσο υπάρχουν σχέσεις, όσο υπάρχουν άνθρωποι..
Τα αληθινά εξελίσσονται. Στο ψυγείο, πέραν της ρυθμισμένης ψύξης, τίποτα δεν παραμένει ζωντανό..
Συλλέγεις πάντα τα Ουσιώδη.
Και ασχολείσαι με τα Ουσιώδη.
Να είσαι καλά.
Καληνύχτα καλέ μου φίλε.

Νimertis είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου Ρεγίνα μου... [στο ψυγείο ε; μμμ... έχει 'ψωμί' εδώ...]