Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Βοηθήστε με, να σας βοηθήσω




"Είμαι το πνεύμα, το πανάρχαιο Απολλώνειο πνεύμα, που κατέβη πρώτο από τις χιονοσκέπαστες κορφές της Ιστορίας, ο Άρρην Λόγος, ο όρθιος Δωρικός σκοπός, ο Πυθικός προαιώνιος Νόμος. Είμαι η αρχή της Ακτινοβολίας της Ευρυθμίας, της Πειθαρχίας, της Απλότητας, της βασικής κάθε ψυχής και λαού Αυτονομίας, είμ'η αρχή της τέλειας Μνήμης. Είμαι το Γνώθι Σαυτόν, το Μηδέν άγαν, είμαι η Χρυσή Τομή και η Τετρακτύς και ο Άκμων, είμαι το προμήνυμα του νέου χορού του καθαρμού απάνω από το πτώμα του φιδιού, που θρέψαν στη σπηλιά της γήινης ύλης,
σκοτεινοί ληθαργημένοι αιώνες.
Περιμένω πια την πιο μεγάλη λύτρωσή μου. Θέλω να σαρώσω με μια υπέρτατη αντίσταση, ό,τι μάταιο και ό,τι σάπιο, από το χώμα. Μη μου κλείτε πια τα στήθη Σας, τη σκέψη Σας και την ακοή Σας. Ξεκινήστε. Εβγάτε να συναντηθούμε στην μεγάλη άπλα, που ό,τι τώρα στη φωνή μου, Σας φαντάζει φοβερό, αυτού που βρίσκετε κλεισμένοι, είναι ο Μέλος και το Μέτρο και ο Ρυθμός, όπ'ώχει πλάσει, ό,τι ανώτερο, γλυκύτερο και αδρότερο στο λαό Σας και στους λαούς όλου του κόσμου. Είμαι ο ποταμός της Φωτεινής Αγιότητας, που Σας καλεί να ξαναβαφτιστείτε, στα προαιώνια κρυσταλλένια νάματά του.
Βοηθήστε με, να σας βοηθήσω.
Δεν μ'ακούτε; Ο βρυχηθμός μου έχει πια ωριμάσει μες στους αιώνες. Μην αργείτε. Ελάτε, ελάτε.
Ως πότε πια να Σας κράζω;"

Άγγελος Σικελιανός
(Από τον Δελφικό Λόγο) Δελφοί, 18 Οκτωβρίου 1932

7 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Από τα ωραιότερα και δυνατότερα κείμενα που έχω διαβάσει. Συγκλονιστικό στην κυριολεξία.

Eriugena είπε...

Να έλθει ξανά ο Σικελιανός, γιατί τον αγνοούν οι λόγιοι μας οι εγκρατείς και σεμνοι; γιατί; ξαναρωτάω: γιατί έχουν θάψει οι καθωςπρέπει ευρωπαιστές μας τον σημαντικότερο ποιητή-φιλόσοφο; γιατί;

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

ο οραματιστής και ρομαντικός, ο απόκρυφος και συμβολιστής

ο Σικελιανός, ο οραματιστής και ρομαντικός, ο απόκρυφος και συμβολιστής, δεν είναι προσιτός σ’ όσους δεν είναι κοινωνοί του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος.
έγραφε, λες και δεν θέλει να απευθυνθεί σε αμύητους…

εύγε Αντ μου, για την επιλογή σου!

Νimertis είπε...

όποιες ενστάσεις κι αν έχουμε για τον Σικελιανό, έχει τόση φλόγα και δύναμη η 'λαλιά' του που σε συνεπαίρνει... καλησπέρα Χριστόφορε!

Εχω κι εγώ την άποψη ότι ο Σικελιανός ήταν τωόντι Ποιητής! από κορυφής έως ονύχων... σε κάθε του λέξη, σε κάθε του συλλαβή και φθόγγο... δεν μπορώ να πω ότι όλο του το έργο με συναρπάζει ή πως δεν έχω επιφυλάξεις για κάποιες δράσεις του, όμως, ανήκει σε μια εξέχουσα κατηγορία... και είναι πράγματι αγνοημένος τελικά Eriugena φίλε μου...

το έγραψες πολύ εύστοχα Βίκυ... απαιτεί μια ειδική προπαίδευση η μελέτη και η απόλαυση θα έλεγα της ποίησής του...
σ'ευχαριστώ για τη σκέψη σου Βικ μου...

Jose Ramon Santana Vazquez είπε...

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


COMPARTIENDO ILUSION
NIMERTIS

CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...




ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE MONOCULO NOMBRE DE LA ROSA, ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

José
Ramón...

Alex είπε...

μα γιατί να μην αποτελεί κείμενο μελέτης στα ελληνικά γράμματα των παιδιών μας ?

Νimertis είπε...

Φίλε Jose Ramon… παρότι ελάχιστα κατάλαβα από όσα μου έγραψες (μου άρεσε όμως αυτό το saludos de la luna al reflejarse en el mar de la poesía)... Σ’ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου… τιμητική και ευχάριστη!!

Ο Σικελιανός, όπως γνωρίζεις Αλεξ, για πολλές δεκαετίες εθεωρήθη αποβλητέος… και να σου πω, προσωπικά, μπορεί να μην συμμερίζομαι ολότελα την ποιητική του, όμως, υποκλίνομαι στο πάθος του και στην ελληνόψυχη γραφή του… αυτό με συγκινεί… απευθύνεται όμως στους μύστες… αυτή είναι η αλήθεια… γι αυτό και όλοι έχουμε ένα μικρό ζητηματάκι με την επικοινωνία μαζί του… σ’ευχαριστώ πολύ φίλη μου!!